73a Festa del Càntir

4 d'agost de 2023

73a Festa del Càntir d'Argentona 

4 d'agost 2023 

Programa de la Festa Major en PDF

PROGRAMACIÓ FESTA DEL CÀNTIR

A les 7 h, a la Font de Sant Domingo
Posta de càntirs de l'any
Preparació per a la benedicció i venda del Càntir de disseny de Nani Marquina
Organitza: Museu del Càntir
Col·labora: Amics del Museu del Càntir i Forn de llenya Can Moré

A les 10 h
Obertura del Museu del Càntir i les exposicions

A les 10,30 h, a la Plaça de Vendre 
Gran Xarbotada: Jocs infantils a l'entorn del càntir i Aixecadeta infantil
Premis per a tots els participants.
Organitza: Amics del Museu del Càntir
Col·labora: Museu del Càntir

Cap a les 12 h del migdia, en acabat el Vot de Poble - a la Font de Sant Domingo
Tradicional benedicció de les aigües de la font i dels càntirs de l’any 
Venda de càntirs a la parada del costat de la font

A les 12 h, a la Plaça de Vendre 
Aixecada de càntirs de 10 a 200 kg
Categories masculina i femenina, premis de 200 €, 100 € i 50 € + trofeu per als tres millors classificats en cada categoria. És obligatori el calçat esportiu per a tots els participants. Inscripcions al tel. 672 552 471
Organitza: Amics del Museu del Càntir
Patrocinen: Tallers Barfla S.L., Català Assegurances, Piscines Argentona, Enforma Socks, Forma’t centre esportiu, Taller Julián, Mingo excavacions, DJ Ciano, Odon i La Nova Fonda.

IMPORTANT: Al finalitzar l'Aixecada de càntirs, les aigües utilitzades seran emmagatzemades i reutilitzades per al servei comú de la població.

A les 13 h, a la Plaça Nova
Presentació càntir Gegant d'Artista amb la presència de l'autora Sílvia Alcalà
Patrocina: Inoxpan - Pando

VENDA DEL CÀNTIR DE NANI MARQUINA
La venda de càntirs beneïts es farà després de la Benedicció de les aigües i dels càntirs, cap a les 12 h del migdia.
A partir de la tarda i la resta de dies el càntir es vendrà matins i tardes al Museu del Càntir.
Preu del Càntir: 25 €
Edició limitada: 5.000 exemplars
Equip: Disseny de Nani Marquina / Coordinació de Quim Larrea / Producció de Gómez i Gómez Artesans, de Caldes de Montbui
Per a més informació:
Museu del Càntir / Tel. 93 797 21 52

El càntir de Nani Marquina: un homenatge a la tradició artesana
El càntir de la 73a Festa del Càntir és obra de Nani Marquina. Cada any, el Museu del Càntir i el municipi d’Argentona col·laboren amb personalitats destacades del món del disseny per la creació del "càntir d’autor”, amb motiu de la celebració de la Festa del Càntir.

Aquesta edició, el càntir d’autor és obra de Nani Marquina, dissenyadora de renom i empresària.
Dissenyadora especialitzada en tèxtil i fundadora de la marca Nanimarquina, l’autora treballa sota els principis de l’observació, la innovació, les emocions i l’afany de contemporitzar les tradicions artesanals.
Va estudiar disseny industrial a l’Escola Massana de Barcelona i el 1987, en comprovar l’èxit dels seus primers dissenys tèxtils, naixeria nanimarquina.
Des dels seus inicis, Nani Marquina va prestar especial atenció a la investigació de matèries primeres i en els processos de producció, incorporant a les seves col·leccions dissenyadors de renom internacional, convertint-se en la primera editora de disseny tèxtil que va apostar pel concepte de “catifes d’autor”.
La incorporació de l’artesania i la tradició com a concepte de disseny, aporta als dissenys de Marquina el seu caràcter únic i diferenciat.
D’entre els assoliments obtinguts per Marquina, cal destacar el Premio Nacional de Diseño (2005) i la presidència del FAD (Foment de les Arts i Disseny) entre 2014 i 2019.

El càntir de Marquina: la bellesa en la imperfecció
Al seu dia a dia, la dissenyadora se centra en la creació i venda de dissenys tèxtils. Per tant, com va explicar a la roda de premsa on es va presentar el càntir en exclusiva, Marquina explica que la creació d’un càntir va ser “un repte, però també una oportunitat”.
Per al seu disseny, Marquina es va veure impregnada per la tradició artesanal del càntir, després d’haver visitat el museu d’Argentona. Així, el seu disseny presenta la forma tradicional i “fàcil d’entendre” del càntir de barca, però amb un toc modern.
Per aquesta creació la dissenyadora ha treballat en estreta col·laboració amb els artesans, ja que tenia clar que volia que el seu càntir fos “totalment fet a mà”. Aquesta essència artesana destaca especialment en la pinzellada que decora el recipient i que fa que no hi hagi dos càntirs iguals.
En aquest traç irregular, la dissenyadora vol representar el que anomena “la bellesa de la imperfecció”. Amb això, Marquina dona protagonisme al gest manual que implica la creació d’un càntir, per transmetre al públic “la capacitat única de l’artesania per fer-nos pensar quines mans hi ha al darrere de la creació i quina és la seva història”.