71 Festa del Càntir 2021

4 d'agost de 2021

71 FESTA DEL CÀNTIR

La Festa del Càntir, recuperada l'any 1951, se celebra sempre el dia de Sant Domènec, el 4 d'agost al matí. És en aquest matí que es fan els actes de més tradició, com la renovació del "vot de poble" per part de l'alcaldessa de la vila, la benedicció de les aigües de la font de Sant Domènec, la benedicció i venda del "càntir de l'any" i els jocs de força i enginy a l'entorn de l'aigua i el càntir.

Aquest any el càntir ha estat dissenyat per Oscar Tusquets Blanca, arquitecte per formació, dissenyador per adaptació, pintor per vocació i escriptor per desig de guanyar amics. Oscar Tusquets Blanca és el prototip de l'artista integral.

Nascut a Barcelona el 1941, es va graduar com a arquitecte a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona. Obres significatives són l'ampliació i remodelació de Palau de la Música, a Barcelona, l'Auditori Alfredo Kraus a les Palmes de Gran Canària i l'estació Toledo de la Metropolitana de Napoli.

Ha col·laborat amb prestigioses productores espanyoles, alemanyes i italianes. Algunes de les seves peces formen part de les col·leccions d'importants museus com el Moma de Nova York o el George Pompidou de París. Entre altres distincions ha rebut la Medalla d'Or a l'Mèrit en les Belles Arts, el Premi Nacional de Disseny i la palme de Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres.

El càntir d’enguany, anomenat “Elefas”, vol ser, segons ha expressat el dissenyador “un record poètic que generi simpatia. Dissenyar un objecte que té milers d'anys de tradició, i que no sigui una mera reproducció, és atractiu però difícil. Dut per la meva passió figurativa vaig pensar en inspirar-me en un animal. A l'excel·lent Museu d'Argentona vaig veure aus, braus, gossos i peixos; antiquíssims o de Picasso. Ningú havia pensat en un elefant, tot i que, un cop dissenyat, els responsables del Museu m’adverteixen que al magatzem en guarden un".

Després d’un any complicat en què no es va poder dur a terme la Posta de Càntirs del 2020, Tusquets s’ha proposat amb aquest disseny arrencar els somriures dels qui el vegin. L’elefant, símbol de la bona sort és un animal oriental, que rarament s’ha vist en forma de càntir. 

L’artista ha expressat que el procés creatiu ha estat “molt divertit” i que ha gaudit molt de fer aquesta creació de la mà d’artesans.

D’aquest càntir se’n produirà un nombre limitat de 3.000 exemplars, cadascun d’ells numerats i al preu de 23€.

Es pot obtenir al Museu del Càntir en l'horari habitual d'obertura i en cas que es desitgi beneït es podrà adquirir el dia 4 d'agost, a partir de les 11,30 h a la parada de la Posta de Càntirs, al costat de la font de Sant Domènec i també a la parada que hi haurà habilitada davant de la Biblioteca durant els dies de la Festa Major, 4, 5 i 6 d'agost per les tardes de 18 h a 21 h. Durant i després de la Festa Major també es seguirà venent al Museu del Càntir com és habitual.

PROGRAMACIÓ

A les 7 h, a la Font de Sant Domènec
Posta de càntirs
Preparació per a la seva benedicció i venda del Càntir de disseny d’Oscar Tusquets Blanca sota la coordinació de Quim Larrea.
Col·labora: Forn de llenya Can Moré

A les 10 h, a l'Església Parroquial
Ofici en honor a Sant Domènec

A les 10 h
Obertura del Museu del Càntir

A les 10,30 h, a la Plaça de Vendre (aforament limitat)
Gran Xarbotada: Jocs infantils a l'entorn del càntir. Premis per a tots els participants.
Organitza: Amics del Museu del Càntir
Col·labora: Museu del Càntir
Patrocina: Can Cachi

A les 11.30 h, a la font de sant Domènec
Tradicional benedicció de les aigües de la font i dels càntirs de l’any i renovació del “Vot de poble” a càrrec de l’alcaldessa d’Argentona
Venda de càntirs a la parada del costat de la font

A les 12 h, a la Plaça de Vendre (aforament limitat)
Exhibició Aixecada de càntirs. Enguany, la situació de pandèmia sanitària no ens permet fer la tradicional aixecada de càntirs, tot i així no ens quedarem sense espectacle. En David Mesa Badiola i en Joan Ferrer Casanova, dos atletes especialitzats en strongman i powerlifting, ens faran una demostració de l’aixecament de càntirs. Podran amb el de 200 kg?
Organitza: Amics del Museu del Càntir
Col·labora: Museu del Càntir
Patrocinen: Tallers Barfla S.L., Català Assegurances, Piscines Argentona, Enforma Socks, Forma’t centre esportiu, Taller Julián, Mingo excavacions i DJ Ciano

Càntir Elefas d'Oscar Tusquets - 71 Festa del Càntir 2021