Geografia vital de Llorenç Soldevila

De del dia 10/01/2025 hasta el dia 16/02/2025
Centre d'Estudis Argentonins

Divendres 10 de gener a les 19:00 h:
Inauguració de l'exposició homenatge al fundador del Centre d'Estudis Argentonins, Llorenç Soldevila i seguidament intervenció de Ricard Giramé-Parareda, que ens parlarà  de Llorenç Soldevila com un dels principals estudiosos de la literatura catalana.

Exposició comissariada pel Centre d'Estudis Argentonins i la Universitat de Vic
Exposició del 10 de gener al 16 de febrer del 2025

L'exposició és un homenatge a la vida i l'obra de Llorenç Soldevila i Balart (Monistrol 1950 – Argentona 2022), mestre i estudiós de la literatura catalana. La mostra, a més de recordar la figura de Soldevila, pretén subratllar el seu compromís amb la preservació i difusió de la cultura catalana i la seva visió única d'una geografia cultural arrelada en la literatura dels Països Catalans.

Es tracta d’un muntatge que es pot dividir en dues parts. Per una banda, el recorregut vital de Soldevila que comença a la vila natal de Monistrol de Montserrat, on va fundar el grup i la revista Art i Esplai, primera plataforma per la defensa de la llengua i cultura catalanes. Segueix el seu pas per Terrassa, on va exercir de professor a l’Institut Investigador Blanxart i va promoure iniciatives com el premi literari El somriure del gat i les primeres rutes literàries amb estudiants. Una altra secció està dedicada al seu establiment a Argentona, on va fundar el Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell i va impulsar activitats com la Tardor Literària i la creació de la revista Fonts. En aquest context, Soldevila va convertir Argentona en un punt de referència cultural, gràcies a la seva capacitat d'atreure grans noms de la literatura catalana. L’exposició també destaca la seva contribució a Mataró on, a banda de participar del Patronat Municipal de Cultura, va fer classes durant dues dècades a l’Institut Alexandre Satorras. Durant aquest temps, va dissenyar rutes literàries per a secundària, i activitats culturals que integraven geografia i literatura, així com la creació de material pedagògic per fomentar l’aprenentatge actiu de la literatura.

El segon eix de l’exposició és el projecte de la Geografia Literària dels Països Catalans, una ambiciosa obra en dotze volums que connecta els autors i els espais literaris amb el territori català, balear, valencià, andorrà i de les franges. Tot aquest treball que Soldevila va fer des de la Universitat de Vic, es complementa amb el web Endrets.cat, que permet ampliar els continguts dels llibres i seguir rutes literàries en línia així com consultar textos relacionats amb els llocs i els autors. Soldevila va desenvolupar aquest projecte amb una minuciosa feina de recerca, documentació fotogràfica i una extensa xarxa de col·laboradors.

«Uns apunts sobre Llorenç Soldevila i la seva posteritat» per Ricard Giramé-Parareda

Ricard Giramé-Parareda és doctorand i investigador de la línia «Literatura i estudis culturals» al grup GLOSSA de la Universitat de Vic. La seva tesi, sobre els elements literaris en la identitat de la marca Verdaguer, fou impulsada i codirigida per Llorenç Soldevila, qui va ser el seu mestre i mentor. Ha participat en més d’una desena de jornades i congressos internacionals i és autor de diverses publicacions sobre aquesta temàtica. Al costat de Soldevila, es va ocupar de la materialització de les rutes literàries fetes des del projecte «Endrets» —del qual Soldevila era l’investigador principal— i, actualment és coordinador de continguts del portal www.endrets.cat. També, al costat de Llorenç Soldevila, va ser el coordinador editorial de la Geografia Literària dels Països Catalans, i recentment s’ha encarregat, juntament amb altres companys de l’equip, de l’edició del volum d’Andorra i la preparació del darrer volum de la col·lecció, el dedicat a Les franges: l’Alguer, Catalunya del Nord i Ponent.

Ricard Giramé-Parareda
Grup de recerca en lingüística aplicada, didàctica i literatura
Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya