Albert Ràfols-Casamada. Obres de la Col·lecció Bassat (1947-2003)

De del dia 12/01/2023 hasta el dia 26/02/2023
© Albert Ràfols Casamada, VEGAP, Barcelona, 2023

La mostra d’Albert Ràfols-Casamada, que es presenta al Museu del Càntir d’Argentona amb motiu de la Festa Major d’hivern, ha estat organitzada i comissariada per el Consorci del Museu d’Art Contemporani de Mataró i gràcies a la col·laboració i la generositat de la Fundació Carmen i Lluís Bassat, que han cedit les obres de l’artista per aquesta exposició.

LA NECESSÀRIA COL·LABORACIÓ ENTRE INSTITUCIONS PER A GAUDIR DEL MILLOR ART A ARGENTONA

Com a fita històrica per a una institució com el Museu del Càntir d’Argentona cal considerar la mostra d’Albert Ràfols-Casamada que es presenta el gener del 2023,  fita assolida gràcies a la col·laboració del Consorci del Museu d’Art Contemporani de Mataró i la generositat de la Fundació Carmen i Lluís Bassat, que ja van col·laborar amb el museu el 2018, amb una excel·lent mostra de Josep Guinovart. És a dir: que en pocs anys de diferència, Argentona ha pogut gaudir de dues exposicions de dos dels més importants artistes  d’avantguarda de la segona meitat del segle XX, un dels períodes més intensos de l’art català.

Que presentem ara una mostra d’Albert Ràfols-Casamada no és casual, atès que el 2023 s’escau el centenari del seu naixement, fet que esdevindrà el dia 2 de febrer, durant l’exposició. Sovint cal aprofitar aquests aniversaris per retre homenatge i revisar l’obra dels nostres autors, i més encara en municipis com Argentona, on les oportunitats de veure obres de grans artistes no sovintegen gaire.

Vull incidir en el fet que aquesta mostra és fruit de la col·laboració d’una institució pública com el museu d’Argentona i d’una fundació privada, la del col·leccionista Lluís Bassat i la seva esposa Carmen. Les institucions culturals, del tipus que siguin, cada vegada més es necessiten entre elles per a assolir objectius compartits i els cal treballar de forma conjunta, com ja fan la Fundació Bassat i l’Ajuntament de Mataró, fet que permet exposar els fons de la fundació en un espai tan emblemàtic com la Nau Gaudí.

És evident que cap institució pública de la nostra vila podria tenir en propietat obres com les que avui presentem, i també ho és que els grans col·leccionistes tenen poques oportunitats de mostrar al públic bona part de les seves col·leccions. Per tant, esperem que per molts anys puguem seguir amb aquesta fructífera col·laboració, en benefici de l’art i del seu públic.

Finalment, permeteu-me agrair a la Núria Poch que hagi comissariat aquesta mostra, a en Pere Pascual la seva aportació com a crític d’art amb un interessant text en aquest catàleg i, molt especialment, a en Lluís Bassat i la Carmen, per posar les obres de la seva col·lecció a disposició del nostre museu i dels seus visitants.

Oriol Calvo i Vergés
Director del Museu del Càntir d’Argentona