Inici    Informació    Història    Exposicions    Fira de Ceràmica    Festa del Càntir    Activitats     Botiga     Enllaços   Contacte


FESTA DEL CÀNTIR: HISTÒRIA

Edició 2008    Festa del Càntir (presentació)

 

Els inicis de la festa es remunten al segle XVII, amb la celebració de l'Aplec de Sant Domènec

Segons sembla, a mitjans del segle XVII una greu epidèmia o pesta va propiciar que els argentonins de l'època cerquessin ajuda en Sant Domènec, tingut aleshores com un sant advocat de les aigües. Les pregàries van fer el seu efecte i des d'aquells anys Argentona, per agraïment al sant, celebra el 4 d'agost la festivitat de Sant Domènec, primer com a aplec de caire religiós i festiu, més tard com a festa major de la vila.

En el decurs de la festa, Argentona renova el "vot de poble" fet al sant i beneeix les aigües de la font de Sant Domènec segons un ritual fet exprés per l'ocasió, essent l'únic que actualment es conserva viu a Catalunya.

Aquesta celebració va arribar a tenir una gran nomenada a tota la comarca, fet pel qual anava a Argentona gent dels pobles de la rodalis. Actualment la festa congrega milers de persones procedents d'arreu de Catalunya, l'Estat espanyol i, fins i tot, de l'estranger.

Hi havia la creença que les aigües de la font de Sant Domènec tenen poders curatius.

Popularment es creia que les aigües de la font de sant Domènec, un cop beneïdes segons el ritual tradicional, tenien propietats remeieres, guarint febres i mals de tota mena, sempre i quan l'aigua fos posada en un càntir totalment nou. Degut a aquesta curiosa condició, terrissers de les poblacions properes feien parada per a vendre els seus productes del fang, i molt especialment el càntir, que és l'atuell més sol·licitat pel públic assistent.

Des de l'any 1951, la diada de Sant Domènec se celebra com a Festa del Càntir, i s'inicia la numeració correlativa de la Festa del Càntir. Des d'aleshores, cada any es reprodueix un model de càntir diferent, extret de l'ampli repertori de la terrissa tradicional i que és, en certa manera, el símbol de la festa de l'any corresponent.