Inici    Informació    Història    Exposicions    Fira de Ceràmica    Festa del Càntir    Activitats     Botiga     Enllaços   Contacte

L'EDIFICI DEL MUSEU

 

 


L'edifici del Museu del Càntir d'Argentona

 

L'EDIFICI DEL MUSEU

El Museu del Càntir d'Argentona té la seva seu en un edifici de 800m2 construït l'any 1991. 
L'any 1998 es va decidir dedicar l'edifici a la nova seu del museu. L'empresa Produccions Calidoscopi va ser l'encarregada de fer el projecte de reforma arquitectònic i museogràfic.

El juliol del 1999 varen començar les obres de reforma i instal·lacions museogràfiques. Un any més tard, el dia 20 de juliol del 2000 s'inaugurava la nova seu, que consta de quatre plantes amb usos ben diferenciats.

 

PLANTA BAIXA

Recepció i vestíbul
Espai d’acollida del visitant, on podrà també trobar informació sobre el museu i els seus serveis. Un gran plafó lluminós amb un càntir a la paret del fons presideix la sala. 

Sala d'exposicions temporals
El museu disposa d’una sala per a petites exposicions temporals que s’aniran renovant sovint. La temàtica de les exposicions a presentar en aquesta sala pot ser variada: ceràmica i terrissa, temes d’història local, artistes locals o altres temàtiques que s’aniran plantejant amb el temps

Botiga
Aquest espai és el darrer que visita el públic. S’hi pot trobar una àmplia varietat de productes relacionats amb el museu: els càntirs de la col·lecció de la Festa del Càntir, ceràmica artística i terrissa tradicional, publicacions sobre ceràmica i terrissa, llibres d’Argentona i records de la visita al museu.

 

Doll de Figueres


Planta baixa: vestíbul del museu.


Sala d'exposicions temporals


Botiga del museu

 


Vista de l'àmbit 1: La Humanitat i l'aigua


Detall d'una vitrina de l'àmbit 1


Àmbit 2: Formes i funcions dels atuells d'aigua

 

PLANTA SOTERRANI

Audiovisual introductori del museu

Exposició permanent - àmbit 1:
La Humanitat i l'aigua: una relació cultural

Primer àmbit de l'exposició permanent, on en un ambient de recolliment s'estudia com la relació entre la Humanitat i l'aigua és, sobretot, cultural. Veiem com diferents cultures de tot el món es relacionen amb l'aigua a través d'atuells que compleixen les mateixes funcions que el càntir.


Càntir. Marroc. Cultura berber

Exposició permanent - àmbit 2:
Formes i funcions dels atuells d'aigua: les morfologies.

En aquest segon àmbit del museu veiem com a les cultures de la Península Ibèrica s'han desenvolupat una sèrie de famílies (morfologies) d'atuells de terrissa destinades a complir diferents funcions relacionades amb l'aigua a la llar.

Les morfologies més importants són: cànters, cànters amb galet o cantarelles, poals, cànters amb broc (doll, pedarra, ...), gerres d'aiguamans i, com no, els càntirs.

PLANTA SEGONA

Exposició permanent - àmbit 3:
Història del càntir

El càntir és un atuell amb una llarga història, ja que ens apareix ja en les antigues cultures mesopotàmiques i ha sobreviscut fins els nostres dies.

En aquest àmbit veurem quins han estat els períodes de màxim esplendor per als càntirs: l'edat del Bronze en la Mediterrània, la Grècia hel·lenística, el ressorgiment del càntir a finals de l'Edat Mitjana, l'esclat dels segles XVII i XVIII, la gran producció del primer terç del segle XX i, finalment, la decadència de la segona meitat d'aquest mateix segle.


Càntir "askos". Cultura grega. Segle IV a.C.

 

Exposició permanent - àmbit 4:
Un càntir per a cada funció: les tipologies

L'àmplia varietat de formes de càntirs (les tipologies) es veu reflectida en aquest àmbit del museu, el més ampli i el que exposa major nombre d'exemplars.

En ell contemplem una trentena de tipologies diferents, entre d'altres, càntirs grans o de colla, comuns, d'hivern, de tortell, d'engany, de barca, de camp, antropomorfes i zoomorfes, decoratius i artístics. També hi són exposats càntirs de fusta, de metall, suro i vidre, amb valuosos exemplars del segle XVIII posteriors.

La procedència geogràfica de les peces és molt àmplia i hi són representats els centres productors de terrissa més importants dels Països Catalans, Espanya i altres països que han produït càntirs.


Càntir d'oli. Figueres. Segle XX

Espai Picasso
Punt dedicat específicament a Pablo Picasso i la ceràmica, on es mostren 4  exemplars de càntirs en els que l'artista va saber plasmar tota l'essència del seu art.


Àmbit 3: Història del càntir


 

 

 

 

 


Detall d'una vitrina de l'àmbit 3


Àmbit 4:  tipologies dels càntirs


Àmbit 4: detall de la vitrina dels càntirs de vidre

 


Vista de la sala d'exposicions monogràfiques

 


Inici de l'exposició sobre la Festa del Càntir

 

PLANTA PRIMERA

Sala d'exposicions monogràfiques
La planta primera del museu està completament dedicada a exposicions monogràfiques. Volem que en aquest espai es puguin estudiar a fons molts aspectes del càntir que a l’exposició permanent són tractats de forma abreujada, alhora que ens permetrà fer una important rotació de les peces del museu i poder mostrar molts dels exemplars del museu existents a les sales de reserva o bé procedents d’altres museus o col·leccions privades, fent així que cada any el visitant trobi aspectes nous a descobrir.

Exposició inaugural:
La festa d'un poble: 50 edicions de la Festa del Càntir d'Argentona (1951 - 2000)

La primera exposició monogràfica s’ha dedicat al cinquantenari de la Festa del Càntir d’Argentona, com no podia ser d’altra manera en escaure´s aquest any 2000 els 50 anys de la Festa del Càntir. Es fa un repàs del que han estat aquestes 50 celebracions d’una tradició que té els seus orígens a mitjan segle XVII i que va ser recuperada l’any 1951 per Jaume Clavell i els “Amics d’Argentona”. La festa va tenir un dels seus punts culminants l’any 1975 amb la inauguració del Museu del Càntir.